Kommunen, skolan, skolskjutsentreprenör, förare, föräldrar och elever har gemensamt ansvar för skolskjutsarna. Kommunen vill på ett tydligt sätt informera om vilka regler som gäller.
Kommunen är, enligt skollagen, skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts för grundskolans elever om det behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionsnedsättning hos en elev eller någon annan särskild omständighet.
För barn i förskolan finns ingen lagreglerad skyldighet för kommunen att sörja för skolskjuts.
Inget rättsligt hinder anses föreligga mot att kommunen tar ut avgift för skolskjuts.
Force majeure är en juridisk term som innebär att det finns omständigheter som kan frigöra en avtalspart från ett avtal. En omständighet kan exempelvis utgöras av väderfenomen, strejk eller liknande händelse som kan vara svår att förutse och/eller påverka. Svår halka eller sträng kyla kan påverka skolskjutsarna. Om detta inträffar på morgonen kan elever anlända sent till skolan och om detta inträffar under skoldagen när eleverna är i skolan kan svårigheter uppstå med elevernas transport tillbaka till sina hem efter skoldagens slut. Om och när detta inträffar hoppas vi kunna lösa problemen i samråd med fritids och föräldrar.
Ansökan om skolskjuts görs för varje nytt läsår eller termin. Ansökan skall inkomma senast 30 april 2024 inför kommande läsårs skolstart. Senare inkommen ansökan – längre handläggningstid.
OBS: Elever som går en gymnasieutbildning i annan kommun men som är folkbokförda i Älvsbyns kommun ska ansöka i Älvsbyns kommuns e-tjänst från och med skolåret 24/25.
Inför höstens första skoldagar gäller följande:
Med Länstrafikens bussar är det viktigt att inneha ett giltigt busskort när skolterminen börjar. Avsaknad av giltigt busskort kan innebära att eleven endast kan åka till skolan ej hem. För gymnasieelev, där skolformen är frivillig kan elev eventuellt behöva betala bussresan till giltigt skolkort kan uppvisas.
Länstrafiken planerar att starta upp en Skolportal. Blir det verklighet inför hösten 2024 så kan vårdnadshavare öppna ett konto i Skolportalen och har skolskjuts /elevresa beviljats så kan elevens busskort digitalt visas i mobiltelefonen om ni väljer det alternativet. Mer info kommer att komma på kommunens hemsida om detta genomförs.
För elever som åker med den upphandlade beställningstrafiken (Taxi är vår nuvarande transportör) kan elev åka till skolan och återresa från skolan ca 14 dagar även innan skolskjuts är beviljad. Ansökan krävs för fortsatt skoltur för till och återresa. Inga busskort delas ut för dessa skolturer. Taxi får en lista på elever som beviljats skolskjuts.
Alla elever i årskurs 4 – 9 erbjuds extra studietid för att få hjälp med läxor och annat skolarbete. Det är upp till varje skola att organisera den extra studietiden men den ska förläggas under eller i direkt anslutning till elevernas skoldag, vid den skola som eleven tillhör. Detta kan innebära att vissa elever inte längre kan åka till eller från skolan med sin ordinarie skolskjuts.
Vårdnadshavare till elever som deltar i extra studietid med anpassad skolskjuts och som åker taxi de dagar som elevens skola erbjuder extra studietid ska anmälan göras via e-tjänsten.
Vårdnadshavarna ansvarar för att kolla att eleven kan ta sig hem med kollektivtrafik efter studietidens slut. Om eleven inte kan åka kollektivtrafik i samband med studietiden och eleven önskar anpassad skolskjuts, så ska anmälan göras via e-tjänsten.
För frågor kring extra studietid kontaktas respektive rektor och för frågor kring skolskjuts i samband med extra studietid kontaktas skolskjutshandläggaren.
Jesper Lindkvist
Jesper.Lindkvist@alvsbyn.se
Tfn: 0929-172 00
Telefontid:
Måndag 13.00 – 15.00
Fredag 10.00 – 12.00
Med undantag för lovdagar i skolan