Trygghetsvandring i Korsträsk

Mörk höstkväll med gatulyse som svagt lyser upp ett tiotal personer varav de flesta har reflexväst.Mörk höstkväll med gatulyse som svagt lyser upp ett tiotal personer varav de flesta har reflexväst.

Måndagen den 14 oktober besökte kommunen tillsammans med polisen Korsträsk för årets trygghetsvandring. Under vandringen samlade kommunen in uppgifter om hur lokalbefolkningen upplever sin närmiljö och om det finns områden i samhället som upplevs otrygga.

Deltagarna delades in i två grupper som promenerade genom varsin del av samhället och dokumenterade de brister man såg. Exempel på sådant som dokumenterades var otydliga gaturum, sly omkring gatlampor och ej uppmärkta parkeringsplatser. Med sig hade deltagarna också de synpunkter som kommunen i förväg samlat in genom en digital datainsamling bland medborgarna.

– Det är ett jättebra initiativ säger Alf Nordlund, ordförande Korsträsk byaförening, som välkomnar en fortsatt dialog mellan kommunen och ortsbor också i andra sammanhang.

Kommunen har valt att genomföra vandringarna tillsammans med polisen och representanter från orten för att få olika perspektiv. På så sätt blir också alla delaktiga i att planera för och vidta de åtgärder var och en ansvarar för.

– Syftet med trygghetsvandringarna är att identifiera brister i den fysiska miljön för att sedan åtgärda dem och på så vis skapa en bättre och tryggare närmiljö samt förebygga olyckor och brott. Det är en viktig del i vårt gemensamma arbete för att vi ska fortsätta att vara en attraktiv kommun, säger Viktor Kåreborn, samhällsbyggnadschef.

Kommunen har genomfört trygghetsvandringar i olika former under många år. I fjol besökte man Vidsel där man kunde konstatera att det finns en rad brister kommunen kan åtgärda men också sådant som man inte rår på. Flertalet av de brister som identifierades i Vidsel har åtgärdats och håller nu på att sammanställas.

– Sedan vandringen i Vidsel har vi åtgärdat en hel del brister i gatumiljön och är nu också på gång med en större röjning säger Anders Berg, gatuansvarig på Älvsbyns Energi AB.

Från kommunen deltog representanter från Samhällsbyggnad och Kultur och fritid samt de kommunala bolagen Älvsbyns Energi AB och Älvsbyns Fastigheter AB. Även Trafikverket var inbjudna till vandringen. Då de inte hade möjlighet att medverka kommer de att få ta del av de uppgifter som samlades in i efterhand.