Stort intresse för psykisk hälsa under Psykiatriveckan

Vecka 40 genomfördes årets Psykiatriveckan. I år bjöds det på ett fullspäckat program som lockade många besökare som var intresserade av att lära sig mer om psykisk ohälsa, och vad för stöd det finns att få.

– Vi har fått mycket positiv feedback efter föreläsningarna. Flera har kommenterat att föreläsningarna har varit bra och att det blir mer intressant när man får information av någon som har egen erfarenhet, säger Jenny Seger, anhörigkonsulent i Älvsbyn.

Syftet med arrangemanget är att öka medvetenheten om psykisk hälsa, minska stigmatiseringen kring psykiska sjukdomar och erbjuda stöd och information till personer som lever med, eller är anhöriga till någon med psykisk ohälsa.

– När vi utvärderar veckan och tittar tillbaka på den feedback och den uppslutning som varit kan man konstatera att Psykiatriveckan intresserar medborgarna, berättar Jenny.

Under arrangemanget har deltagarna fått möjlighet att prova på olika aktiviteter, såsom mindfulness och sittyoga, samt gå på föreläsningar gratis.

Många intressanta föreläsningar

Psykiatriveckan har berört många olika aspekter av psykisk hälsa. Bland annat så har Johanna Sigfridsson, från föreningen SHEDO, pratat om ätstörning och självskadebeteende, Jonas Lundström, från Hjärnkoll Västerbotten, bjöd upp till sång när han berättade om sin resa på ett inspirerande, smärtsamt men också hoppfullt på samma gång, och poeten och konstnären Josefin Şîlan Karlsson bjöd på poesi när hon berättade om hur hon som vuxen fick diagnosen bipolär.

Vi fick även följa författaren och medieprofilen Rebecca Anserud under hennes livsresa, från att vara en levnadsglad tonåring, hur hennes resa varit inom psykiatrin, till att få diagnosen bipolär. Denna föreläsning fanns även att se live digitalt.

– Förhoppningen är att vi ska kunna livesända fler evenemang för att sprida information till personer som av olika anledningar inte kan vara med fysiskt, berättar Jenny.

Ett viktigt steg mot ökad medvetenhet

Representanter från kommunen fanns på plats för att informera om vad Socialtjänsten kan hjälpa till med, Älvsby hälsocentral berättade om hur man från deras håll arbetar med psykisk hälsa och Autism Norrbotten om sin verksamhet.

– Det är jätteviktigt att vi belyser den psykiska ohälsan i samhället. Det är det vi vill med Psykiatriveckan. Den visar att man inte är ensam i sin situation och att det finns hjälp att få. En vecka är viktigt, men jag tänker att vi behöver uppmärksamma psykisk ohälsa under annan del av året också, någon dag då och då, säger Madelene Nyman, enhetschef på Öppenhälsan i Älvsbyn.

Veckan avslutades med en finissage på Galleri K, där deltagare från Aktivitetshuset hade konstutställning under veckan.

Efterlyser tips och idéer

Inför nästa års Psykiatrivecka önskas tips/idéer av medborgarna kring innehållet under veckan. Använd gärna QR-koden för att komma till formuläret.

Det finns möjlighet att svara på formuläret fram tills den 10 november.

Eller klicka på nedanstående länk:

Tips/idéer/förslag till Psykiatriveckan 2025

Tidigare artiklar om Psykiatriveckan

Psykiatriveckan är igång

Psykiatriveckan 2024 – en vecka med fokus på psykisk hälsa