– Jag är själv född och uppvuxen här i Vistträsk och tänkte att det är ju tråkigt utan en affär här, så då valde vi att satsa på en livsmedelsbutik, berättar Arne Nilsson, en av ägarna.
Just nu satsas runt 2 miljoner kronor i en upprustning av affären. Butiken anpassas ännu mer för att underlätta för funktionshindrade, med bland annat automatiska dörröppnare. Ny värme- och kylanläggning har installerats för bättre klimat i butiken och återvinning av värme i huset. Det är tilläggsisolerat i tak, väggar och grund och renoverat utvändigt med nytt tak och ny fasad. Det är lite kvar att göra än, exempelvis kommer det även att byggas ett tak över entrébron.
– Jag hoppas att fler ska bli nyfikna på vår butik och börja handla här, säger Ann-Louise Nilsson som arbetar med den administrativa biten.
Lanthandeln i hjärtat av Vistträsk
Förutom det vanliga basutbudet på livsmedelssidan sker även försäljning av bland annat fritids- och arbetskläder, samt skor. Utöver detta har butiken även en webbshop där besökarna kan beställa ur deras sortiment.
– Sen om kunden vill ha något speciellt så kan de meddela oss så beställer vi hem det, i mån av möjlighet, säger Ann-Louise Nilsson.
Ett bra gäng
Butiken har i dagsläget tre heltidsarbetare som sköter om verksamheten. Ett perfekt gäng enligt Arne och Ann-Louise.
– De har mycket bra idéer om vad man kan göra i butiken. Nyheter eller förändring i utbudet, omplaceringar i hyllor och kylar, någon specialkampanj med mera, säger Ann-Louise.
Ett brett serviceutbud
Sedan hösten 2017 har butiken även varit kommunens förlängda arm i byn, genom den så kallade servicepunkten. Där kan invånarna få hjälp med bland annat kommunala ärenden. Utöver detta är affären apoteksombud och de erbjuder även det lilla extra, exempelvis utbärning av matvaror, hjälp att ladda telefonkort i kundens telefon med mera.
– Vi har haft bra stöd av både länsstyrelsen, jordbruksverket och kommunens landsbygdsutvecklare Ulrica Hamsch. När vi har kontaktat dem har det aldrig varit något problem, säger Ann-Louise.
Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #3, 2019
Text: Robin Nilsson