Sommaren 2024 – Bekämpning av invasiva växter i Älvsbyns kommun

Bekämpning av blomsterlupin, 2024.

Under sommaren 2024 har Älvsbyns kommun intensifierat arbetet med att identifiera och bekämpa invasiva växter på kommunens mark. Årets insats fokuserar främst på att bekämpa jättebalsamin – en snabbväxande art som sprider sig snabbt och konkurrerar med naturliga växter. Bekämpningen och kartläggningen av jättebalsamin är en viktig del av arbetet för att skydda kommunens biologiska mångfald.

Vad är invasiva arter och varför är de ett problem?Invasiva växter, som jättebalsamin, sprider sig snabbt och tränger undan inhemska växter. Detta påverkar lokala ekosystem, minskar tillgången på livsmiljöer för naturliga arter och stör balansen i naturen.

Åtgärder och fastighetsägarnas ansvar

Enligt EU:s regler ligger ansvaret för bekämpning av invasiva arter på den markägare där arten förekommer. Älvsbyns kommun hanterar bekämpningen på kommunal mark och inventerar områden där det finns behov av framtida åtgärder. Vi arbetar också för att öka medvetenheten och engagera både allmänheten och fastighetsägare.

EU-förordning (2014/1143) (europa.eu)

Regler om invasiva främmande arter (naturvardsverket.se)

Hur man skiljer på de två olika typerna av invasiva arter

  • Arter som fastighetsägare är skyldiga att bekämpa. Dessa arter finns angivna i EU-förordning (2014/1143). I Älvsbyns kommun finns, vad vi vet, i dagsläget enbart jättebalsamin.
  • Övriga arter som är problematiska och bör bekämpas enligt Naturvårdsverket. I Älvsbyns kommun finns bland annat blomsterlupin, vresros och parksallat.

EU-förteckning över invasiva främmande arter: Invasiva arter

Jättebalsamin i Älvsbyns kommun

Här kan du se vart jättebalsamin är inrapporterat i Älvsbyns kommun.

Lista –  Minimerad lista – Artportalen

Karta – Prickkarta – Artportalen

Hur kan du bidra?

  • Rapportera fynd av invasiva växter via Artportalen – detta hjälper oss följa utbredningen och bekämpa spridningen.
  • Släng aldrig växtavfall i naturen då detta kan föra med sig frön eller växtdelar som sprider sig.
  • Undvik att plantera invasiva arter i trädgården – exempelvis rekommenderas att undvika blomsterlupin och vresros.
  • Ta inte med dig vilda växter eller frön från utlandsresan.

Besök Artportalen för mer information om var invasiva växter förekommer i kommunen och för att bidra med dina egna fynd. Tillsammans skyddar vi vår natur mot invasiva arter.