Social- och socioekonomisk hållbarhetsanalys av den planerade Lavergruvan

Boliden har i samarbete med Hifab under hösten 2023 – våren 2024 genomfört en social- och socioekonomisk hållbarhetsanalys av den planerade Lavergruvan i Älvsbyns kommun. Studien utgör en del av Bolidens hållbarhetsarbete och syftar till att skapa en kunskapsbas om de lokala sociala och socioekonomiska förhållandena i de orter och kommuner där bolaget har eller planerar verksamhet. Studien har även inkluderats som en bilaga till ansökan för bearbetningskoncession hos Bergstaten. Information och data för studien har inhämtats genom enkäter, intervjuer, platsbesök samt insamling av statistik och fakta.

I studien undersöks och beskrivs sociala och socioekonomiska aspekter för Älvsbyns kommun samt den planerade gruvverksamhetens påverkan på aspekter som:

Lokalsamhällets livskraft

  • Hur kan den planerade gruvan och Boliden komma påverka lokalsamhälles livskraft? Här inkluderas faktorer som demografi, arbetsmarknad och näringsliv, serviceutbud (privat och offentlig), bostadsmarknad och föreningsliv. Förbättrar gruvan och bolaget samhällets förutsättningar för ett livskraftigt samhälle? På vilket sätt i så fall?

Mänskliga rättigheter och ursprungsbefolkning

  • På vilket sätt kan den planerade gruvan och Boliden komma påverka mänskliga rättigheter i lokalsamhället? Hur påverkas exempelvis närboende och samebyar av den planerade gruvan och dess effekter? Vilka risker och säkerhetsfrågor är relevanta för närboende och hur stor är oron för eventuella risker kopplade till den planerade gruvan?

Kulturhistoria och identitet

  • Vad utgör Älvsbyns kommuns identitet och hur bedöms en eventuell framtida gruvverksamhet i Laver påverka kommunens anseende? Vilken betydelse har den nedlagda Lavergruvan för lokalsamhällets kulturhistoria och identitet?

Studien undersöker också fyra indikatorer gällande hur bolaget uppfattas, information och dialog, människors oro samt vilken acceptans som finns i lokalsamhället för den planerade verksamheten.

Rapporten i sin helhet.

Sammanfattad version av rapporten.

Stort TACK till dig som deltog i enkätundersökningen och/eller intervjuer och samtal om den planerade Lavergruvan.