Slåtteräng

Under sommaren 2022 påbörjade Älvsbyns kommun arbetet med att anlägga en slåtteräng vid korsningen Östermalmsvägen-Garvargatan på Östermalm genom sådd av ängsfrön och plantering av ängsblommor. Nu har två år gått och ängen blommar fint.

Slåtteräng på Östermalm, 2024.

Älvsbyns kommun har klippt gräset på en mindre yta i anslutning till ängen och placerat en sittbänk där. Så nu finns det möjlighet att kunna sitta och beundra den vackra sommarängen.

Ängar och biologisk mångfald

Biologisk mångfald omfattar all den variation inom och mellan arter, livsmiljöer och ekosystem som finns på jorden. Där ingår också den genetiska variationen inom varje art och det komplexa samspelet mellan arter, ekosystem och livsmiljöer.

Att bevara biologisk mångfald är viktigt då den ger exempelvis ren luft, rent vatten och pollinering av grödor. Förlorar vi den biologiska mångfalden så förlorar vi livsviktiga och oersättliga ekosystemtjänster som både människor och samhället är beroende av för att fungera.

Ängar är viktiga för att den biologiska mångfalden ska bevaras av flera skäl. Ängsmarker är öppna marker som hävdas genom slåtter, vilket gör markerna magra och näringsfattiga. Det resulterar i att ingen enskild växtart kan ”ta över” utan många olika växter kan existera tillsammans. Detta leder till en hög biologisk mångfald av växter som i sin tur resulterar i att många insekter, spindlar och svampar hittar just sin specifika livsmiljö.

Projektet bidra bland annat till miljömålen Ett rikt växt- och djurliv och God bebyggd miljö. Projektet medfinansieras genom statliga bidrag via lokala naturvårdsinsatser (LONA). Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt.

Lona logotype.

Läs mer om Lokala naturvårdsinsatser här.

Sveriges miljömål; Sveriges miljömål.