Berätta lite om dig själv
Hej, jag heter Filippa Ekroth är 31 år och är relativt nyinflyttad i Älvsbyn. På fritiden åker jag gärna skidor, både slalom och längd och besöker naturreservaten som finns runtom i kommunen. Jag gillar också att laga mat, så en hel del tid spenderas i köket.
Vad gör en miljöstrateg och energi- och klimatrådgivare?
Jag har en kombinerad tjänst där jag dels arbetar som miljöstrateg, dels som energi- och klimatrådgivare. I rollen som miljöstrateg arbetar jag bland annat med kommunens miljöarbete kopplat till exempelvis biologisk mångfald, invasiva arter, luftkvalité, vattenkvalité, energieffektivisering och hållbarhet. Jag initierar och driver olika projekt tillsammans med olika verksamheter inom kommunen, men jag har också en del externa samarbeten.
Som energi- och klimatrådgivare hjälper jag privatpersoner, företag, föreningar och organisationer med tips och råd kring energi- och klimatfrågor. Energi- och klimatrådgivare säljer ingenting och gör inte reklam för specifika produkter, märken eller återförsäljare utan ger opartiska råd i frågor som rör energi. Tjänsten är kostnadsfri och till för alla som vill minska sin energianvändning, både för plånbokens- och för klimatets skull!
Vad är det bästa med ditt arbete?
Det är ett roligt, omväxlande men samtidigt spännande och utmanande arbete där ena dagen inte är den andra lik. Jag uppskattar att arbetet är flexibelt och att jag har möjlighet att planera mina dagar och arbetsveckor. Att få jobba med frågor som rör miljö, hållbarhet och klimat samt att ge råd hur man kan minska exempelvis sin energiförbrukning och leva mer klimatsmart känns också väldigt givande.
Vad är den största utmaningen i ditt arbete?
Den största utmaningen i mitt arbete är att det kan bli mycket att hålla i huvudet samtidigt. Det kan vara mycket som händer parallellt inom de olika områdena och i tjänsten som energi- och klimatrådgivare har jag också Arvidsjaur- och Arjeplogs kommun.
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Under en typisk arbetsdag deltar jag på olika möten, planerar aktiviteter och kommunikationsinsatser, rapporterar till myndigheter kring kommunens miljöarbete och bevakar miljö, klimat och hållbarhetsfrågor. Jag svarar på frågor och ger råd om exempelvis uppvärmning, elanvändning, bidrag på energiområdet, solceller och mycket annat. Det förekommer också att jag är på plats i Arvidsjaur- eller Arjeplogs kommun för energi- och klimatrådgivningsens räkning. I sommar ser jag fram emot att arbeta mer ute i fält.
Vad är det bästa med att arbeta i Älvsbyns kommun?
Helt klart alla trevliga kollegor! Jag trivs i min arbetsgrupp, känner mig välkommen och har roligt på jobbet. Som förhållandevis ny i kommunen är det skönt med en mindre organisation där man snabbt blir en del i gemenskapen. Jag upplever att man inom organisationen är bra på att rådfråga och hjälpa varandra, även om vi arbetar på olika avdelningar. Det är också skönt att ha nära till jobbet och inte behöva pendla.