Psykiatriveckan 2024 – en vecka med fokus på psykisk hälsa

Varje år arrangerar Älvsbyns kommun Psykiatriveckan. Syftet med arrangemanget är att öka medvetenheten om psykisk hälsa, minska stigmatiseringen kring psykiska sjukdomar och erbjuda stöd och information till personer som lever med, eller är anhöriga till någon med psykisk ohälsa.

– Psykiatriveckan är viktig då vi uppmärksammar psykisk hälsa, ett område som inte bara drabbar den enskilde utan också anhöriga, säger Robert Cortinovis, socialchef på Älvsbyns kommun.

Måndag den 30 september startar årets Psykiatrivecka i Älvsbyn. Under veckan har du chans att lyssna på flertalet intressanta föreläsningar, testa olika prova på-aktiviteter, delta i vår promenadslinga med frågor om psykisk ohälsa och gå på Aktivitetshusets utställning på Galleri K som pågår hela veckan.

Psykiatriveckan handlar inte bara om att förmedla information. Det handlar även om att främja ett stödjande och förstående samhälle. Genom att föra samman människor från alla samhällsskikt syftar evenemanget till att minska stigmatiseringen och uppmuntra till öppna samtal om psykisk hälsa.
Oavsett om du söker personlig utveckling, stöd för en närstående eller helt enkelt vill lära dig mer om psykisk hälsa, erbjuder Psykiatriveckan 2024 något för alla.

– Jag hoppas det kommer många besökare till våra arrangemang under psykiatriveckan, där man kan få information, stöd eller öka sin medvetenhet inom området psykisk hälsa, säger Robert Cortinovis, socialchef på Älvsbyns kommun.

I samband med Psykiatriveckan i Älvsbyn bjuder deltagare från Aktivitetshuset in till en utställning på Galleri K på Älvsby folkhögskolan, som handlar om psykisk hälsa och ohälsa, lyckliga och svåra stunder i livet gestaltade i olika projekt och konstverk.

Måndagens kvällsföreläsning med Rebecca Anserud kommer att sändas live på:
https://www.facebook.com/events/1236081610731018

Alla arrangemang under veckan är kostnadsfria. Med reservation för ändringar.

Psykiatriveckan 2024 program vecka 40

Måndag och tisdag har café Sött & Salt öppet mellan 11.30 – 15.00 på Fluxen.

30/9 måndag
Plats: Fluxen

10.30 Invigning, Robert Cortinovis socialchef på Älvsbyns kommun.

10.30 – 11.30 Prova på lätt sittyoga med Ylva, Iyengar Yogaskolan.

12.00 – 13.00 Föreläsning: Johanna Sigfridsson – Johanna berättar om att sprida hopp, men även öka förståelse och minska stigmatiseringen för SHEDO:s hjärtefrågor; självskadebeteende och ätstörning.

13.30 – 14.30 Föreläsning: Helen Henriksson, LSS/socialpsykiatrihandläggare och Elin Westerlund, biståndshandläggare på Älvsbyns kommun. Helen och Elin berättar och svarar på frågor om hur man går till väga när man vill ansöka om stöd och hjälp i vardagen hos kommunen, samt om hur en utredning går till.

14.30 – 14.45 Helene Stenbro från Autism Norrbotten kommer och informerar om föreningen och deras verksamhet.

Arrangör: Älvsbyns kommun, Sparbanken Nord, ABF Älvsbyn.

Kvällsföreläsning

18.00 Föreläsning: Rebecca Anserud – Rebecca insjuknade vid 15 års ålder i bipolär sjukdom. Det var starten på flera år av tvångsinläggningar, medicinbiverkningar och ett fullständigt kaos. Idag jobbar Rebecca med att bryta myter och tabuer som fortfarande finns kring psykisk ohälsa. Föreläsningen riktar sig även till dig som anhörig. Rebecca är en flitigt anlitad föreläsare och debattör inom ämnet, författare till boken Ett bipolärt hjärta, programledare för Psykpodden och syns regelbundet i media.

Denna föreläsning kommer finnas möjlighet att se live digitalt på: https://www.facebook.com/events/1236081610731018

Arrangör: Älvsbyns kommun, Sparbanken Nord, ABF Älvsbyn.

1/10 tisdag
Plats: Fluxen

10.30 – 11.30 Prova på mindfulness, Marina Johansson, behandlare och Jenny Seger, anhörigkonsulent/personligt ombud på Älvsbyns kommun.

12.00 – 13.00 Föreläsning: Jonas Lundström, Hjärnkoll Västerbotten – Jonas föreläser om sina erfarenheter av tourettes syndrom, ADHD och OCD. Han sjunger och berättar om sina egna erfarenheter på ett berörande, humoristiskt och allvarligt sätt på samma gång.

13.30 – 14.30 Föreläsning: Sara Hellström, arbetsterapeut, och Malin Lindberg, fysioterapeut, Älvsby hälsocentral – Hur hälsocentralen jobbar med psykisk hälsa och hur du kan främja den.

Arrangör: Älvsbyns kommun, Sparbanken Nord, ABF Älvsbyn & Älvsby hälsocentral.

2/10 onsdag
Plats: Församlingsgården

13.30 – 15.00 Café med innehåll – Föreläsare Patrik Nilsson – Att lära sig leva med psykisk ohälsa. En föreläsning om att leda sig själv och andra, mental träning och en hel del om fotboll också. Men främst en väldigt personlig resa. Om tankar, om livet, om tuffa perioder och fina perioder, och den ständigt ovissa framtiden.

Arrangör: Älvsby församling.

Kvällsföreläsning

18.30 – 21.00 Föreläsare Patrik Nilsson – Att lära sig leva med psykisk ohälsa. En föreläsning om att leda sig själv och andra, mental träning och en hel del om fotboll också. Men främst en väldigt personlig resa. Om tankar, om livet, om tuffa perioder och fina perioder, och den ständigt ovissa framtiden.

Arrangör: Älvsby församling.

3/10 torsdag
Plats: Älvsby folkhögskola

Torsdagsgruppen

10.00 – 12.00 Föreläsning: Helen Henriksson, LSS/socialpsykiatrihandläggare och Elin Westerlund, biståndshandläggare på Älvsbyns kommun. Helen och Elin berättar och svarar på frågor om hur man går till väga när man vill ansöka om stöd och hjälp i vardagen hos kommunen samt om hur en utredning går till.

13.00 – 15.00 Föreläsning Josefin Şîlan Karlsson – ÄNTLIGEN TYST, Josefin, poet och konstnär från Vidsel, diagnosticerades med bipolär typ 2 för ett och ett halvt år sedan. Hon delar med sig av sina erfarenheter av att få diagnos i vuxen ålder, fakta om bipolära sjukdomstillstånd och kanske även lite poesi.

14.00 – 15.15 Finissage Galleri K.

Arrangör: Älvsby folkhögskola.

Vid frågor kontakta Jenny Seger, personligt ombud/anhörigkonsulent, 070-342 83 72.

Psykiatriveckan 2024 (PDF)