Vid Näringslivsfrukosten idag den 29 november delade vice kommunalråd Stefan Lindbäck med sig av aktuella händelser och vad som hänt sedan förra frukosten. Han redogjorde för den regionala ledningsövningen Vilde, presenterade Nicklas Eklund som ny VD för Älvsbyns Energi och berättade om arbetet kring utredningen av Älvsbyns kommuns boendeportfölj samt Älvsbyhus nya tvådelade boende, Maja Plus. Projektledare Maja Berggren pratade om Charm-fabriken, ett projekt för hållbar mat. Viktor Kåreborn, samhällsbyggnadschef och Anna Lundmark, kommunikatör beskrev kommunens nya kommunikationspaket som görs i samarbete med JS Sverige. Joakim Berglund, sotaren från Korsträsk, delade sin karriärsresa och beskrev sitt arbete med sotning och ventilation i Norrbotten.
Vid dagens Näringslivsfrukosten delade Stefan Lindbäck med sig av både aktuella händelser och framtidsplaner. En av de stora punkterna var den regionala ledningsövningen Vilde, där nästan alla kommuner i Norrbotten, deltog i en tre dagar lång spelövning.
– Det var en jättebra övning och det behöver vi göra regelbundet, säger Stefan.
En annan viktig nyhet var att Nicklas Eklund har tillträtt som ny VD för Älvsbyns Energi. Dessutom pågår arbetet med att utreda Älvsbyns kommuns boendeportfölj för att möta kommande behov för personer i behov av vård, omsorg och stöd. Älvsbyhus arbetar med att färdigställa det tvådelade boendet Maja Plus på Bäckänget, med invigning den 5 december.
Maja Berggren introducerade Charm-fabriken, ett bidragsfinansierat projekt som ägs av Älvsbyns kommun och där Charm i Norr ekonomisk förening är projektpart. Projektet medfinansieras av europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Älvsbyns kommun, Charm i Norr ekonomisk förening, Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds minnesfond, Polarbrödsgruppen AB och Sparbanken Nord.
Charm-fabriken syftar till att bidra till framtidens hållbara mat. Projektet, som startade i mars 2024 och är värt cirka 16 miljoner kronor, har sitt ursprung i möjligheterna som uppstod efter Polarbröds brand. Charm-fabriken fokuserar på att skapa företagsnytta och innovation inom hållbar mat, med bland annat aktiviteter som ett fysiskt foodlab och nätverksträffar.
– Det känns jätteroligt med ett sådant här projekt. Att bygga kompetens och utveckling inom det här området,” berättade Maja Berggren.
Viktor Kåreborn och Anna Lundmark presenterade kommunens nya kommunikationspaket som kommer göras i samarbete med JS Sverige. Kommunikationspaketet innehåller professionella filmer och en digital interaktivbroschyr.
– För att stärka vår kommunikation och synliggöra de stora möjligheter som finns här, lanserar vi nu ett kommunikationspaket med fokus på Älvsbyns kommuns livsmiljö, näringslivsklimat och framtidssatsningar. Detta innehåll kommer att vara en viktig del av hur vi presenterar kommunen under de kommande åren och ska spegla både nuvarande styrkor och spännande framtidsplaner, säger Viktor.
Joakim Berglund, sotaren från Korsträsk, berättade om sin karriärsresa. Han beskrev sitt arbete med sotning och ventilation i hela Norrbotten och de utmaningar och förändringar som branschen står inför.
– Det är mycket fokus på säkerhet, och vi står inför flera förändringar. Reglerna blir stramare, särskilt vad gäller taksäkerhet.
Aktivitetshuset berättade om sin verksamhet, som i dagsläget har cirka 60 personer på dagverksamheten, med deltagare i åldrarna 18 till 69 år. Matilda Vikström och Hanna Jonsson, handledare på Aktivitetshuset, presenterade en idé för att hjälpa personer med funktionsvariationer att komma ut i arbetslivet och bli delaktiga.
– Ta chansen att få hjälp från någon av våra deltagare och skapa fördelar för ert företag, samtidigt som ni hjälper personer med funktionsvariation att komma ut i arbetslivet. Vi ser till att arbetet är lämpligt och gör alltid en riskbedömning, berättar enhetschef Eva Engman.
Läs mer från november månads näringslivsfrukost i vårt nyhetsbrev. Där kommer du som prenumerant få artikeln i sin helhet.
Besök webbsidan här, Näringsliv | Älvsbyns kommun (alvsbyn.se).