Från vänster, övre raden: Annika Fredriksson, Elvira Nilsson, Tilde Nygren, Oskar Hederyd, David Sandström och Stefan Lindbäck.
Nedre raden: William Wållberg, Alexander Shaya och Maria Aigbe.
Under Näringslivsfrukosten den 25 april berättade vice KSO Stefan Lindbäck om budgetarbetet och om företagsbesök hos Samhall. Swedish Lapland Visitors Board beskrev besöksnäringens utveckling och utmaningar, medan två UF-företag presenterade sina affärsidéer. Samhall berättade om sitt arbete med att skapa inkluderande arbetsplatser och bryta utanförskap.
Vice KSO Stefan Lindbäck delade med sig av hur budgetarbetet fortskrider och han beskrev sedan företagsbesöket, som denna gång var hos Samhall i deras nya lokaler på Storgatan 9.
– Jag och kommunalrådet Johan Dahlqvist fick en inblick i deras verksamhet och hur de arbetar, förklarade Stefan.
Swedish Lapland Visitors Board arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för besöksnäringen i regionen och erbjuder stöd till företag som vill utveckla sin besöksnäring. Annika Fredriksson, vd, och Oskar Hederyd, strategic partner manager, betonade vikten av att förstå de utmaningar som besöksnäringen står inför. En av dessa utmaningar är hur AI förändrar sättet vi söker och planerar resor. Företag i Norrbotten måste anpassa sig för att bli hittade av AI och dra nytta av algoritmturism. Det är viktigt att strukturera data på rätt sätt och lära sig att arbeta med dessa nya verktyg.
Hur går det för besöksnäringen i Norrbotten? Statistiken visar en imponerande ökning av besöksnätter under vintern, med en ökning på 7% jämfört med 0% för Sverige som helhet. Norrbotten är den enda delen av Sverige med landsgräns mot Norge och Finland, vilket bidrar till en unik utveckling.
– Norrbotten är en unik plats i Europa och världen, och dess glesbygd är en styrka. Besökare vill uppleva något annorlunda. Det vänliga bemötandet och det fantastiska värdskapet är avgörande för att besökare ska vilja återvända. Våra besöksnäringsföretag är duktiga på att se och ta hand om sina
gäster. Norrbotten erbjuder många årstider och säsonger, vilket gör regionen attraktiv året runt, berättade Annika.
Under frukosten sammanfattade UF-företagen: Flame UF och Sourcelett UF sin företagsresa. Dessa företag har visat på kreativitet och entreprenörskap under detta läsår. Flame UF erbjuder produkter som tändkottar och liknande, medan Sourcelett UF har utvecklat en AI-genererad texttjänst. Både Flame UF och Sourcelett UF har haft framgångar och båda företagen har tävlat i den regionala tävlingen. Sourcelett UF har utmärkt sig genom att vinna första pris i årets innovation och ett andra pris i årets tjänst. Den 26–27 maj kommer de att delta i SM, vilket är en spännande möjlighet.
Samhall handlar om att utveckla människor. David Sandberg, områdeschef på Samhall beskrev företagets uppdrag att skapa utvecklande arbeten för personer med funktionsnedsättning genom att producera efterfrågade varor och tjänster. Samhall rekryterar inte direkt, utan alla som arbetar där är anvisade via Arbetsförmedlingen.
– Vi bryter utanförskap och bidrar till social hållbarhet genom att erbjuda efterfrågade jobb till personer med funktionsnedsättningar. Genom mindre anpassningar på arbetsplatser har
200 000 personer fått jobb genom Samhall, och varje år lämnar 1500 personer företaget för att gå vidare, berättade David.