Näringslivet träffade Älvsbyns högstadieelever

Fredagen den 11 oktober samlades Älvsbyns högstadieelever på Forum för att ta del av Näringslivets dag. Evenemanget syftar till att ge ungdomar en inblick i kommunens mångfacetterade arbetsmarknad och inspirera dem att välja en utbildningsväg som leder mot en spännande framtid.

– Vi vill visa våra elever vad Älvsbyn har att erbjuda, att man inte behöver åka till en större kommun för att få jobb, säger Robin Patomella, studie- och yrkesvägledare på Älvåkraskolan.

Arrangemanget är en årlig tradition som har som mål att inspirera kommunens högstadieelever att upptäcka de många spännande karriärmöjligheter som finns i kommunen. Genom att skapa en direktkontakt mellan elever och arbetsgivare får ungdomar en chans att ställa frågor, få tips och råd, samt se vilka utbildningsvägar som kan leda till drömjobbet.

Näringslivets dag är en del i kommunens satsning på att inspirera eleverna att tänka framåt. I onsdags besökte eleverna gymnasiet för att få information om de olika utbildningsprogram som erbjuds. Syftet är att skapa en tydlig koppling mellan grundskolan, gymnasiet och arbetslivet.

– Vi är en kommun med låg utbildningsnivå. Det finns många som inte har eftergymnasieutbildning. Vi behöver få fler som pluggar på universitet och högskola för att höja kompetensen i kommunen och kompetensförsörjningen för kommunens överlevnad, säger Robin Patomella.

Genom att ge ungdomar en inblick i arbetsmarknaden och inspirera dem att satsa på sin utbildning, lägger Älvsbyn grunden för en positiv framtid. Med en välutbildad befolkning ökar kommunens attraktivitet, både för företag och invånare.