Projektet är delvis finansierat av EU och bestod av fyra träffar med olika teman: Ledningsgrupp/styrelse, ledarskap och kommunikation, finansiering och investeringar, skapa system för lönsamhet, samt affärsutveckling i praktiken.
– Vi har haft en bra blandning både vad gäller spridningen av olika branscher, men även också fördelningen mellan män och kvinnor. Det tror jag är väldigt positivt då man kan få ut mycket av det, nätverkande är en stor del och det tror jag är viktigt i en liten kommun, säger Sofia Lundberg, näringslivsutvecklare på Älvsbyns kommun.
En av dem som har deltagit i Ledarkompassen är Ambjörn Karlsson, Pitedalens Måleri.
– Jag tycker att det är rätt bra att kommunen anordnar något sådant här. Det skapar relationer mellan företagare som är med och nätverkar. Det är intressanta föreläsningar som gör att vi utvecklas som personer. Framtidsplanen är att vi ska kunna utvecklas och bli, framförallt, bättre på det vi gör. Det här är en del i att utveckla mig som företagsledare och kanske då göra ett bättre jobb i att utveckla organisationen som vi har. På sikt kanske vi då kan tjäna mer pengar och öka företagets storlek, berättar han.
I arbetet ingår även en beteendeanalys av deltagarna, där man kunnat få fram sin beteendeprofil. Exempelvis vad man är för typ av person, vilka egenskaper man har och hur man är som ledare och på så vis då hur man kan nyttja och optimera detta.
Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2018
Text: Robin Nilsson