– Jag flyttade upp från Umeå 2018. Där höll jag i klubben Järnporten, en av tre HEMA-klubbar, och när jag flyttade hit tog jag med den och gjorde jag den till en förening här, säger Micael Rönnholm, tränare i Järnporten HFK.
Klubben i Älvsbyn hann bygga upp en del medlemmar innan coronapandemin slog till.
– I och med pandemin 2020 så stängdes ju allting i princip ner. Som mest var vi 15 i barngruppen och 8 i den vuxna gruppen. Nu är vi 4 till 5 i vuxengruppen och varierande mellan 2 och 8 i barngruppen. Till hösten ska vi försöka göra en nystart med barngruppen.
Kan du berätta någonting om de långa svärden?
– Vi använder svärdsmodeller som kallas för feder. Det är ett historiskt korrekt träningssvärd anpassat för fäktning, egentligen för att användas utan skydd också. Skulle man bara träna och inte ta i allt för hårt så går det ganska bra. De är inte skarpslipade, de är väldigt flexibla och böjer sig om man sticker.
Det verkar nästan lite farligt. Är det så?
– Nej, inte speciellt farligt. När vi tränar har vi gott om skydd. Vi har hårda plastskydd under rocken exempelvis över bröstkorgen och lederna är väl skyddade. Dessutom är fäktkläderna skyddade från genomträngning. Så om mot förmodan ett svärd skulle gå av och det blir en vass kant, då stoppar jackorna upp. De klarar 800 newton per kvadratcentimeter, säger Micael Rönnholm.
Från början för många år sedan använde de skyddsutrustning som används i vanlig olympisk sportfäktning, men den är inte alls anpassad för den kraft som långsvärdarna använder. Exempelvis gallret för ansiktet böjdes in vid slag, men nu finns det speciell utrustning för den historiska fäktningen som tål mycket mer.
Vad har du för inspirationskällor, är det Youtubeklipp?
– Nej, för mig är det böcker. Det är historiska manualer som jag hämtar kunskap ifrån. Jag är lite historienörd och gillar det akademiska. Vår fäktningsstil bygger främst på Fiore de’ Liberi som skrev en manual i italiensk fäktning på fjortonhundratalet.
Varför håller du på med det här?
– Det är en fantastiskt kul form av rörelse och motion. Man får även lite adrenalinpåslag och lite spänning på samma gång.
Det verkar som det är väldigt konditionsmässigt?
– Det är kondition och visdom som är viktigast i denna typ av fäktning och sedan lite mod så klart.
Hur mycket styrka behöver man?
– Det är klart att det är bra med lite styrka, med det är absolut inte det viktigaste. Det finns en del fäktare som varken är starka eller snabba, men däremot taktiska och det vinner man oftast på. Men det viktigaste är att man har roligt i alla lägen.
Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2022
Text: Peter Lundberg