Marcel driver sitt företag som enskild firma och kallar sig själv filmproducent och filmarbetare. Efter att ha arbetat som frilans i över tio år vid sidan av sina anställningar startade han sitt företag 2022.
– Den största biten är det psykologiska med att lämna anställningstryggheten och verkligen förlita sig på att man har uppdrag. Nu är det verkligen jag som måste se till att jag har en inkomst varje månad, reflekterar Marcel över om övergången till att vara egen företagare.
Marcel framhåller fördelarna med att vara sin egen chef och få möjligheten att driva de projekt han tror på.
– Det är ett jobb som kräver mycket passion annars funkar det inte, men man måste vara ekonomisk och vara duktig på att lägga undan från de projekt där man tjänar pengar, förklarar han.
Hur är det att driva ett så här pass nischat företag ifrån Älvsbyn?
– I det stora hela spelar det numer mindre roll var den här typen av företag ligger. Mycket gör jag via dator som organisationsplanering, skriva manus, kontakter med finansiärer och myndigheter. Vi har många digitala möten när jag inte är ute i fält. Däremot underlättar det lite att företaget är skrivet här när jag söker vissa projektpengar för en del är riktade för landsbygd. Sedan är det jämförelsevis väldigt billigt att bo här.
Hur är det att vara enmansföretagare?
– Jag jobbar egentligen aldrig ensam på det sättet. Jag har under åren byggt upp ett kontaktnät av filmarbetare i Norrbotten och Västerbotten och arbetar ofta tillsammans med dem. Det blir också mycket att vi använder varandras kunskaper och tipsar varandra om jobb. Ena gången är jag producent, nästa gång är någon som jobbat i mitt filmteam producent och jag jobbar för dem. Det är väldigt mycket utbyten mellan oss mindre företag, säger Marcel.
Nu senast har han jobbat med en reklamfilm för Mathem och han håller även på med sin första egna kortfilm, “Docka”, där han är producent, manusförfattare och regissör.
– Det har varit kul att jobba med en relativt stor egen produktion. Det var en väldigt optimal storlek på teamet, för att kunna ha en gemenskap och god kommunikation med hela teamet, säger han.
Filmen Docka har han hållit på med till och från under lite mer än två år. Från att skriva manus till inspelning och efterbearbetning. Från början var tanken att göra en musikvideo, men den idén gjorde han helt om när han började på producentutbildningen ”Northhern Motion”, som Filmpool Nord och Film i Västerbotten arrangerade.
– Då fick jag idén att gå från tre minuter musikvideo till 12 minuter kortfilm och att bygga om manuset helt och hållet. Jag har exempelvis scener där man hör en sak och ser något annat för att skapa en speciell känsla. Det var en väldigt givande process att få utveckla karaktärer och skapa speciella sinnesuttryck, säger han.
Marcel har jobbat väldigt mycket med film och även producerat lite reklamfilm, men som ny producent och regissör i den så kallade riktiga filmvärlden har det varit svårt att få finansiering.
– Det räcker inte med att ha en bra idé utan man måste också vara en duktig säljare. Till kortfilmen Docka har jag fått medfinansiering av bland annat Filmpool Nord och Film i Västerbotten. Det mesta av pengarna har dock gått till praktiska saker som mat, resor och boende för att ha teamet med nästan 20 personer på plats. Det är också ganska mycket kostnader i efterbearbetning.
Marcel har i sommar även varit en del av det svenska teamet för Disney+ originalserie “Koka björn”. Där var han platsansvarig och senare även bakom-scenerna-fotograf.
– Att vara på stora filminspelningar som denna med runt 120 personer i teamet plus statister är väldigt givande. Både att se hur andra jobbar men sen även att till exempel vara delaktig i att få fram inspelningsmiljöer där man själv kommer på sig att tänka att, wow det här gjorde vi bra, finns den här platsen så nära där jag bor.
Hur fick du jobbet som bakom-scenerna-fotograf?
– Jag älskar den typen av jobb. Så när jag ändå var på plats frågade jag om det var okej att jag fotograferade för egen del. Senare visade jag lite bilder för produktionsledningen på plats som gillade vad de såg och visade för Disney. Sedan kontaktade Disney mig och de var lyriska över mina bilder, så jag fick ett bildkontrakt med Walt Disney Company. Det var lite oväntat men väldigt kul att få ett sådant uppdrag.
Vad är drömmen på sikt?
– Jag har faktiskt påbörjat ett manus för en teveserie. Det vore en dröm att få förverkliga det, avslutar Marcel.
Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #4, 2023
Text: Peter Lundberg