Demografiska utvecklingen påverkar skolan

Inför höstterminen 2025 kommer ett antal medarbetare inom verksamhet utbildning i Älvsbyns kommun inte få fortsatt anställning. Orsaken är främst den demografiska utvecklingen i kommunen – med färre barn i förskole- och skolålder – i kombination med ökade kostnader.  Detta innebär att kommunen behöver anpassa verksamheten och genomföra strukturella förändringar.

Skolchef Jonas Wallin.

Skolchef Jonas Wallin.

– Det har varit tuffa beslut, men vi måste anpassa verksamheten efter nuvarande demografi och budgetramar. Det är aldrig enkla beslut, särskilt inte när det rör duktiga medarbetare. Sammanlagt handlar det om cirka 10 tjänster, placerade på olika skolor, som inte kommer förlängas till hösten, säger skolchef Jonas Wallin.

Kommunen arbetar efter en resursfördelningsmodell, vilket innebär att resurserna styrs dit de bäst behövs – men det förändrar inte helhetsbilden. När antalet barn minskar och kostnaderna ökar, minskar det totala resursutrymmet. De strukturella förändringarna som nu kommer att genomföras utgår från verksamhetens helhetsperspektiv, där varje enhets möjlighet att möta elevernas behov står i centrum. Målet är att säkerställa en fortsatt hög kvalitet i undervisningen, även fortsättningsvis.

Arbetet med förändringarna sker i dialog med berörda medarbetare och fackliga företrädare. Information kommer också att ges till vårdnadshavare och elever på berörda skolor.

Bilden visar en tabell över den demografiska utvecklingen.

Diagrammet visar hur antalet barn och ungdomar minskar i kommunen under 2024–2033.

– Vårt uppdrag är att värna om en bra förskole- och skolundervisning, där resurserna används på bästa möjliga sätt för elevernas lärande och utveckling. Det innebär också att vi måste anpassa oss när omvärldsförutsättningarna förändras, fortsätter Jonas.