Älvsbyns kommun arbetar intensivt för att hitta en långsiktig lösning för bowlinghallen, då det tidigare driftavtalet har gått ut. För att snabbt lösa situationen genomförde kommunen en direktupphandling, men den förening som tidigare drivit verksamheten har inte lämnat något anbud. Kommunens mål är att bowlinghallen fortsatt kan vara en del av Älvsbyns fritidsutbud.
Avtalet som reglerade driften av bowlinghallen kunde inte förlängas, vilket enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) innebär att kommunen måste genomföra en ny upphandling. För att snabbt lösa situationen genomfördes en direktupphandling, men den tidigare driftansvariga föreningen har inte lämnat något anbud.
– Vi arbetar just nu med att hitta en hållbar lösning för framtiden. Vårt mål är att verksamheten ska kunna fortsätta, säger Monica Sjölund, kultur- och fritidschef.
Bowlinghallen har spelat en viktig roll i Älvsbyn som både en mötesplats för föreningar och som en populär aktivitet för allmänheten.
– Vi vet hur viktig bowlingen är för många i kommunen. Därför är det viktigt för oss att hitta en lösning så snart som möjligt, fortsätter Monica Sjölund.
Kommunen kommer att fortsätta dialogen med den nuvarande föreningen samt undersöka hur en framtida lösning kan se ut för driften av bowlinghallen.
– Det är viktigt att bowlingen, som har skötts väl under åren, kan fortsätta att vara en del av vår kommun. Samtidigt behöver vi säkerställa att den framtida verksamheten är ekonomiskt hållbar, både för kommunen och för den aktör som ska driva anläggningen framöver, avslutar Monica Sjölund.
Lagen om offentlig upphandling och direktupphandling
Lagen om offentlig upphandling (LOU) är en svensk lag som reglerar hur myndigheter, kommuner och offentliga organisationer ska göra när de köper varor, tjänster eller byggentreprenader. Syftet med lagen är att säkerställa att offentliga medel används på ett effektivt och transparent sätt och att alla leverantörer får lika möjligheter att lämna anbud. LOU bygger på principerna om likabehandling, icke-diskriminering, öppenhet, proportionalitet och ömsesidigt erkännande. Detta innebär att upphandlingar ska vara öppna, rättvisa och konkurrensutsatta.
Direktupphandling är en form av upphandling som får användas när det rör sig om kontrakt under ett visst tröskelvärde eller när det finns särskilda omständigheter, som bristande konkurrens eller mycket brådskande behov. Direktupphandling innebär att man inte behöver annonsera upphandlingen offentligt, utan kan vända sig direkt till en eller flera leverantörer för att begära anbud. Detta förenklar och förkortar processen, men även direktupphandlingar måste följa grundläggande principer om öppenhet och konkurrens.