I dagens läge är det flera elever som har rätt att söka till anpassad gymnasieskola i Älvsbyns kommun. Men i och med att det inte finns någon sådan utbildning så har dessa ungdomar pendlat från hemorten. En anpassad gymnasieskola i Älvsbyn möjliggör för elever med särskilda behov att få en utbildning utan att behöva pendla långa sträckor. Det gör också att man kan samarbeta mellan grund- och gymnasieskola. Regelbundna studiebesök kan genomföras innan skolstart vilket gör att det kan bli en trygg och bra start på den nya skolan för eleverna. Ärendet uppmärksammades genom att elever som går anpassad grundskola skickat in ett medborgarförslag.
– Det känns roligt att vi från och med höstterminen 2024 kan erbjuda en anpassad gymnasieskola utifrån det förslag som skickats in. Detta ger eleverna med särskilda behov möjlighet att fortsätta studera i Älvsbyn. Det skulle också ge större möjlighet till samverkan mellan grund- och gymnasieskola när det gäller överlämning och skolstart, säger skolchef Jonas Wallin.
Det finns nio nationella program och i och med kommunstyrelsens beslut har kommunchefen fått i uppdrag att undersöka vilka program som kan erbjudas. Via det nationella programmet kan eleverna erbjudas en utbildning som samverkar med lokala aktörer vilket skulle öka möjligheterna för sysselsättning på hemorten.
– Kommunstyrelsens beslut att starta upp en anpassad gymnasieskola på Älvsbyns gymnasium kan skapa fler arbetstillfällen i Älvsbyn. Samverkan mellan utbildningarna och lokala företag kan även göra det möjligt för sysselsättning på hemorten, säger kommunalstyrelsens ordförande Johan Dahlqvist.