Föreningens styrelse med Kurt-Lennart Bergh som ordförande hade planerat hela sjutton arrangemang förra året. Ingen av dem kunde genomföras på grund av coronapandemin.
– Det är så tråkigt att inte kunna ordna någonting, säger Gunnel Åkerlund som är en av styrelsens ledamöter.
De återkommande aktiviteter som föreningen brukar ha är paltkvällar en gång i månaden under vinterhalvåret, kafé-loppis-boulekvällar i juli, en promenad- och cykeldag, familjedag på nationaldagen, pubkvällar med trubadur och musikquiz, adventsfika, julgröt och inte minst Vistträskdagen som är det största arrangemanget då det går åt 800 paltar! Det mesta sker i eller omkring Mejeriet som byagården heter. Det är ett fint gammalt hus som byggdes redan 1905 av bygdens bönder som behövde ett mejeri. Senare användes det som barnbespisning och bostad men när byaföreningen övertog det hade det stått tomt i tio år och var i stort behov av renovering.
– Huset är timrat med grova stockar. Det har två våningar plus källare och vind, totalt 600 kvadratmeter, berättar Jonas Marklund som också han är med i styrelsen.
Tack vare lokala sponsorer och pensionerade hantverkare i byn kunde föreningen renovera huset till en ombonad byagård. 2010 var det klart att börja användas.
I Mejeriet händer det något nästan varje dag. I källaren finns ett välutrustat bageri med en stor bakugn där några av föreningens medlemmar bakar bröd till fika och försäljning vid olika aktiviteter och även till beställning av tunnbröd och mjukkaka. På tisdagar är det stickkafé och när Luleå Hockey spelar samlas bybor för att se matchen tillsammans. Varje vardagsmorgon träffas dessutom byns äldre herrar till morgonfika.
– Då löser vi världsproblemen och ljuger och har oss, säger Kurt-Lennart med glimten i ögat. På lördagsmorgnarna träffas samma herrar och har en studiecirkel.
– Då kallar vi det Gubbdagis, flinar Kurt-Lennart.
Men som sagt, nu är det över ett år sedan något av detta senast kunde ske.
– Varje år delar vi ut ”Mysigare by-priset” till någon som gör eller har gjort något bra för byn. Det kan till exempel vara att ha rustat upp ett gammalt hus, hålla uppe gamla gärden eller ordna någon aktivitet, berättar Eva Boman som också är med i styrelsen.
Medlemmarna bor inte bara i själva Vistträsk utan också i byarna runt omkring eller är utflyttade.
– Föreningen betyder oerhört mycket för byn. Vi försöker ha en verksamhet som tilltalar alla åldrar så att vi får en fin sammanhållning i byn, säger Kurt-Lennart.
– Vi är en förhållandevis ung styrelse och vårt uppdrag är att ordna aktiviteter. Sedan är det många äldre som bakar bröd, kokar palt och fixar allt annat som behöver göras för att det ska bli av. Många som kommer till aktiviteterna är barnfamiljer, säger Gunnel.
– Nu hoppas vi bara att vi kan börja ha verksamhet snart igen, tillägger hon och får medhåll av de andra.
Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2021
Text: Elisabet Nordebo