Den 1 juli 2019 fick Sverige en ny lag, lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088). Den ersätter tidigare tobakslag (1993:581) och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare (2017:425).
Från och med 1 juli 2019 måste den som vill sälja tobak ansöka om tillstånd hos kommunen. Försäljning av tobaksvaror får inte påbörjas innan ett beslut har fattats av kommunens miljö-och byggnämnd.
Kravet på tillstånd gäller endast tobak. För att sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare räcker det fortfarande med att göra en anmälan till Samhällsbyggnadskontoret.
Vid en ansökan om försäljningstillstånd av tobak ska kommunen pröva den sökandes vandel, ekonomiska förhållande och omständigheter i övrigt. Detta för att bedöma sökandes lämplighet att utöva tobaksförsäljning, samt att verksamheten kommer att drivas enligt de krav som lagen ställer. Egenkontrollprogram är ett krav för att ansökan om tillstånd ska anses vara komplett. Vägledning för egenkontrollprogram finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Ett mottagningsbevis skickas ut till den sökande efter ansökan inkommit, en begäran om komplettering kan också skickas ut om ansökan inte är komplett. Kommunen ska fatta beslut i ärendet inom fyra månader från det att en fullständig ansökan har kommit in till kommunen. Det är den sökande som ska bevisa att denna är lämplig.
Om du har ett tillstånd att sälja tobak och det sker förändringar i din verksamhet ska du anmäla det, i vissa fall utan dröjsmål, till kommunen.
Uppgifter som ska anmälas till kommun utan dröjsmål kan exempelvis vara:
Du som bedriver detaljhandel med tobak ska utöva särskild kontroll över försäljningen (egenkontroll) och se till att personalen har tillräckliga kunskaper om vad som gäller för försäljningen. Du ansvarar för att det finns ett egenkontrollprogram som beskriver de rutiner och arbetssätt ditt försäljningsställe har för att följa tobakslagens bestämmelse om handel med tobak. Egenkontrollprogrammet ska fungera som stöd för dig själv och din personal.
Om du inte längre nyttjar ditt tillstånd ska du utan dröjsmål anmäla det till kommunen. Ett tillstånd som inte används ska återkallas, antingen på kommunens initiativ eller på tillståndshavarens initiativ. Det är dock tillståndshavaren som är ansvarig för att, utan dröjsmål, anmäla att verksamheten upphör till kommunen.
Kommunen kan meddela tillståndshavaren om varning men vid upprepande överträdelser kan återkallelse av tillstånd ske.
En avgift kommer att tas ut i samband med ansökan om tillstånd.
Vill du läsa mer om lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088) kan du göra det på Regeringens hemsida.