Naturvård

Aktuella naturvårdsprojekt som Älvsbyns kommun bedriver eller bidrar till

Älvsbyns kommun påbörjade sommaren 2022 arbetet med att anlägga en slåtteräng på 0,27 hektar på kommunal mark i Älvsbyns tätort genom sådd av ängsfrön och plantering av ängsblommor. Ängen slås årligen. Ängen ligger vid Östermalmsvägen-Garvargatan på Östermalm. Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt. Projektet är ett samarbete mellan samhällsbyggnadskontoret och parkförvaltningen.

Älvsbyns kommunfullmäktige beslutade i juni 2019 att några av kommunens grönytor skulle omvandlas från klippta gräsmattor till blommande ängsmark för att gynna pollinerande insekter som bin och humlor. Detta utförs sedan dess i praktiken av parkförvaltningen som sköter kommunens grönytor och parker.

Foto på kommunal ängsyta med skylt om att Gräsmattan får blomma.

Älvsbyns kommun bidrar till att rädda den hotade biologiska mångfalden genom att låta utvalda gräsytor blomma och ge mat åt pollinerande insekter. Foto: Erika Groth 2021

Exempel på tidigare naturvårdsprojekt som Älvsbyns kommun har bedrivit eller bidragit till

Älvsbyns kommun var medfinansiär till vattenvårdsprojektet Restoration of Nordic Boreal Rivers, ReBorN. Projektet gick ut på att under åren 2016-2022 restaurera livsmiljöer för lax, flodpärlmussla och utter i älvar som tidigare har rätats ut och rensats för att underlätta flottningen. I Älvsbyns kommun har Stockforsälven restaurerats inom projektet. Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten var projektledare för ReBorN.

Under 2019-2020 drev Älvsbyns kommun vattenvårdsprojektet “Förbättrad fiskvandring i Korsträskbäcken” som finansierades med LOVA-bidrag. Uppföljning av resultatet pågick även under sommaren 2021.

Vatten i en å flödar genom ett gap i en damm och sedan genom ett stenigt parti mot en vägtrumma. På höger sida syns en rastplats med bord och sittplatser. Bortanför dammen är ån kantad av träd.

Nu kan fisk lättare vandra förbi dammen i Korsträskbäcken. Platsen ligger där Korsträskbäcken rinner under Nyvägen. Foto: Erika Groth 2021

Under sommaren 2021 kunde barn kostnadsfritt hämta ut en påse med material och instruktioner för att bygga ett enkelt bihotell på Älvsbyns bibliotek. Projektet omfattade alla kommunala bibliotek i länet och arrangerades av Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten i samarbete med Naturskyddsföreningen, Norrbottens museum och Länsstyrelsen Norrbotten.

År 2010 fick Älvsbyns kommun LONA-bidrag för att i samarbete med Storforsen Hotell skapa en naturstig i Storforsens naturreservat.

År 2006 fick Älvsbyns kommun LONA-bidrag för att i samarbete med Skogsstyrelsen iordningsställa för allmänheten ett skogsområde med höga naturvärden som är beläget på Bredselsbergets sydvästsluttning. Information om hur du hittar till besöksområdet på Bredselsberget och andra naturupplevelser i kommunen finns på Visit Älvsbyn, se länk nedan. 

Naturvårdsverkets symbol "LONA".

Logotyp för Lokala vattenvårdsprojekt - LOVA.

 

 

Läs mer om naturupplevelser i kommunen

Visit Älvsbyn

Läs mer om:

Sveriges miljömål