Livsmedelsföretagare i något led av produktions-, bearbetnings och distributionskedjan för livsmedel ska registrera sin eller sina livsmedelsanläggning hos kontrollmyndigheten. Även mobila anläggningar ska registreras, exempelvis fordon, vagn, tält eller liknande som flyttar runt för att nå sina kunder för att sälja och servera livsmedel. Om de uppfyller kraven på viss kontinuitet och viss grad av organisation.
Läs mer om begreppen livsmedelsföretag, viss kontinuitet och viss grad av organisation längre ner på sidan.
För dricksvattenanläggningar gäller inte kravet på viss kontinuitet och viss grad av organisation. Istället är det följande kriterier som avgör om en dricksvattenanläggningen ska registreras hos kontrollmyndigheten eller inte:
Exempel på dricksvattenanläggningar är kommunala vattenverk, distributionsanläggningar och samfälligheter eller vattenföreningar som tillhandahåller mer än 10 m³/dygn eller försörjer fler än 50 personer.
En dricksvattenanläggning är en egen anläggning som ska registreras separat från eventuell livsmedelsanläggning. Om exempelvis en restaurang har en egen vattentäkt/brunn så är det två anläggningar – en livsmedelsanläggning och en dricksvattenanläggning.
Verksamheter som tillverkar, förädlar eller importerar kontaktmaterial ska vara registrerade hos kontrollmyndigheten. Kontaktmaterial, eller material avsedda att komma i kontakt med livsmedel, är alla material och produkter som är avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel.
Kontaktmaterial kan vara bland annat:
– Förpackningsmaterial för livsmedel, som plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong- och plastförpackningar, olika slags folier.
– Bordsartiklar, som porslin, glas, matbestick.
– Köksredskap, som kastruller, stekpannor, ugnsplåtar, slevar och vispar.
– Köksapparater, som kaffebryggare, elvispar, juicepress.
– Delar av matlagningsapparater, som tätningar, slangar, rör och hjul.
– Olika slags utrustning och ytskikt, som transportband och filterdukar.
I Älvsbyns kommun är Miljö- och byggnämnden ansvarig kontrollmyndighet.
En registreringspliktig verksamhet får påbörjas två veckor efter att anmälan om registrering inkommit till kontrollmyndigheten, även om myndigheten ännu inte har registrerat anläggningen. Om kontrollmyndigheten registrerar verksamheten innan dessa två veckor gått, får verksamheten dock påbörjas i och med registreringen.
Registrera din livsmedelsanläggning, dricksvattenanläggning eller kontaktmaterialverksamhet via kommunens e-tjänst.
Du kan få betala en sanktionsavgift om du påbörjar en verksamhet som är registreringspliktig utan att en anmälan om registrering har gjorts till kontrollmyndigheten. Det gäller även när någon tar över en redan pågående verksamhet utan att låta registrera det eller om en verksamhet flyttar till en annan lokal, så att verksamheten får ny adress.
Är du osäker på om din verksamhet ska registreras, kontakta gärna Samhällsbyggnad via kommunens växel 0929-170 00 eller mejla till mb@alvsbyn.se.